Környezettudatosság és a Rendezvényhelyszínek

Egy komplexen felépített, jól megszervezett rendezvény számtalan erőforrásra épít. Kell fény, áram, fűtés vagy légkondicionálás, nyomtatott és digitális anyagok, dekorációs elemek, berendezés – hogy csak néhányat említsünk. A cateringhez alapanyagok, eszközök, chafing.

Munkatársak, hostessek és persze a Vendégek jelenléte – akiknek mind-mind el is kell jutnia a rendezvényre és onnan bárhová.

Rengeteg hulladék és tisztítandó eszköz.

És mindezt általában csak néhány napra, vagy éppen egy estére.

Ez nem tűnik egy környezetbarát képletnek.

Valóban nem az. Ahogy az európai emberek életének többsége sem az. Persze vannak jó szokásaink – szelektíven gyűjtjük a PET palackokat, jót szórakozunk a műanyagmentes júliuson, posztolunk zöld üzeneteket – de naponta rengeteg élelmiszert dobunk ki, értelmetlenül vásárolunk és már talán azt sem mik is a valós szükségleteink.

Ahogy mindenkinek úgy a rendezvényhelyszíneknek és a szervezőknek is fel kell ébrednie – talán még most, az utolsó utáni pillanatban is van értelme.

Ez az új szemléletmód viszont nem merülhet ki a #plasticfreejuly, #gogreen, #ecofriendly hashtagekben. A mi felelősségünk, hogy Megbízóinknak átgondolt, környezetet tisztelő, hulladékot redukáló és józanul takarékos megoldásokat tudjunk ajánlani.

Persze ez nem a raklapbútorokat és az elegancia elengedését jelenti – sőt. A felhasznált papírt helyettesíthetik izgalmas digitális megoldások – amelyekhez akár használhatunk megújuló energiát. Az egyszer használatos műanyagok helyett mindig érdemes valódi terítéket, poharakat ajánlani.

Ezek csak az alapok – számtalan ötlet és bevett gyakorlat létezik, amivel csökkenthetjük rendezvényünk ökológiai lábnyomát – érdemes folyamatosan követni a nemzetközi tapasztalatokat, event blogokat.

Mi a Distr3ctben egyre inkább azt érezzük, hogy ma ez nem hőstett – hanem kötelesség. Catering és technikai partnereink a segítenek ebben a mindennapok folyamán, mi pedig úgy alakítottuk ki ezt a 3. kerületi rendezvényhelyszínt, hogy az erőforrásokkal átgondolta, takarékosan bánjunk:

Ilyen például:

A világítás

Az időzítős vízcsapok

A hűtés-fűtési rendszer

A leválasztható terek

A takarékos izzók

A könnyű megközelíthetőség

Az átgondolt és régi elemeket újjáélesztő felújítás

A természetes anyaghasználat

A szelektív hulladékgyűjtés

Egy rendezvényhelyszínnek ezek azok az alapok, amire oda kell figyelnie, de szívesen és nyitottan várunk új megoldásokat, hogy ebben még jobbak legyünk.